Nekklachten: Hoe ontstaat ze en wat is het risico ervan?

Nekklachten komen veel voor. Voorbeelden van deze klachten zijn: nekpijn; artrose; slechte houding; nekletsel en een hernia. U kunt last krijgen van je nek door aandoeningen die uw spieren aantasten, zoals een verkeerde houding tijdens het slapen. Een mooi woord is cervicale klachten.

Wat zijn nekklachten?

Bij klachten in de nek wordt vaak gedacht aan een doffe pijn. Soms wordt deze pijn erger doordat u de nek beweegt of het hoofd draait. Andere klachten zijn gevoelloosheid, tintelingen, scherpe pijn, moeite met slikken, licht in het hoofd en duizeligheidheid. Bij deze klachten kunt u ook last krijgen van hoofdpijn en schouderpijn. Deze bijbehorende klachten komen vaak doordat de zenuwen in de nek bekneld zitten. 

Hoe ontstaan nekklachten?

Hoe nekklachten ontstaan is niet altijd duidelijk. Nekklachten ontstaan vaak omdat er verkeerde bewegingen worden gemaakt met de nek. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een letsel hebt opgelopen tijdens het sporten of een ongeluk hebt gehad. Het is niet zeker of tocht en kou een rol spelen.

Hoe voorkomt u deze klachten?

Veel klachten aan de nek kunt u tegengaan door te voorkomen dat je verkeerde houdingen aanneemt. Hierbij kunt u denken aan het verminderen van risico’s op blessures tijdens het sporten. Sport u intensief? Sporters die deelnemen aan contactsporten kunnen nekklachten voorkomen met behulp van nek versterkende oefeningen of door af en toe een nekbrace te dragen.

Vaststellen van nekklachten

Bij het zoeken naar oorzaken hiervan is het belangrijk om te kijken hoe je klachten zijn ontstaan. Hierbij zullen wij kijken wat bepaalde bewegingen met uw nek doen: wordt de pijn erger als u uw nek draait of wordt dit juist minder? Uw nek wordt in rust en beweging onderzocht. Er zijn veel mogelijkheden, afhankelijk van uw klachten en eerdere behandelervaringen.

Fysiotherapie bij nekklachten

U kunt ons zien als uw persoonlijke begeleider. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kunnen wij u helpen om snel van uw klachten af te komen en ervoor te zorgen dat u niet opnieuw last krijgt van uw nek.